Eteenpäin Keskusta

8.5.2018 Suomenmaa

Karjalan piirikokouksessa oli väkeä enemmän kuin vuosikausiin. Paikalla oli kolmisenkymmentä maakuntavaaliehdokasta sekä valtaosa puolueen johtopaikoille tahtovista. Heitä kaikkia yhdisti halu vaikuttaa ihmisten asioihin, olla rakentamassa parempaa huomista suomalaisille.

Saman halun pitää näkyä meissä jokaisessa. Me olemme Suomen pääministeripuolue 49 kansanedustajan voimalla. Olemme pääministeripuolue, koska sadat vaikuttamishaluiset ihmiset rakensivat ohjelman, jolla Suomea on pantu kuntoon. Työttömyyden ja velkaantumisen runtelema Suomi antoi meille valtakirjan, jolla talous on nyt käännetty nousuun, työllisyys paranee joka maakunnassa ja valtion velaksi elämisen loppu on jo näköpiirissä. 

Piirikokouksessa puhuttiin myös alkiolaisesta aatteesta. Se on uudistamisen, kansainvälisen yhteistyön ja heikomman puolustamisen aate. Sitä aatetta on noudatettu Sipilän hallituksessa.

Demarit haukkuvat meitä kokoomuslaisesta politiikasta. Se on pelkkää retoriikkaa ja taktiikkaa. Kokoomuksen Elina Lepomäki todistaa kirjassaan toisin. Hän sanoo ihailevansa, miten Sipilä on ajanut keskustan tavoitteet läpi, vaikkei tavoitteista samaa mieltä tietysti olekaan.

Vihreät yrittävät kritisoida meitä heikosta ympäristö- ja ilmastopolitiikasta. Pelkkää retoriikkaa. Olemme nostaneet Suomen kansainvälisissä arvioinneissa ilmastopolitiikan kärkimaiden joukkoon. Myös soita ja metsiä olemme suojelleet enemmän kuin vihreiden hallitustaipaleella tapahtui.

Persut puolestaan sättivät meitä liian vahvasta ilmastopolitiikasta ja väittävät, että ehdotuksemme tulisivat kalliiksi suomalaisille. Pelkkää propagandaa. Viimeisin aloitteemme päästökaupan laajentamisesta lämmitykseen toisi samat pelisäännöt ja yhtä tiukan päästöjen ohjauksen myös itäiseen Eurooppaan.

Vasemmisto moittii meitä epäoikeudenmukaisesta politiikasta. Pelkkää retoriikkaa sekin. On oikeudenmukaista, että asunnottomuus vähenee, päihdeäidit saavat hoitoa, väkivallan uhasta kärsiville on lisää turvakoteja. On oikeudenmukaista, että yksinhuoltajien lapsilisiä korotetaan, päivähoitomaksuja alennetaan pienituloisilta ja tuhannet perheet saavat vapautuksen maksusta.

Alkiolaista heikomman puolustamista on se, että pienimpiä takuueläkkeitä korotetaan, samoin minimivanhempainrahoja ja sairaspäivärahoja. Tai se, että ylivelkaantunut saa uuden alun ja työtön saa tienata muutamia satasia ilman etuuden menetystä. Tätä olemme hallituksessa tehneet. Kun rahaa ei ole jaettavaksi lisää kaikille, se on kohdennettava sinne, missä tarve on suurin. Ei sinne, missä huuto on suurin.

Keskustalaisina voimme kulkea pää pystyssä. Olemme tehneet vaikeassa taloustilanteessa käänteen ja silti arvojemme mukaista politiikkaa. Nyt katse on laitettava yhdessä eteenpäin.

Miten takaamme yrittäjyyden ja työllisyyden kukoistuksen ensi kaudella? Miten uudistamme Suomea? Miten veisimme EU:ta kestävän kehityksen tielle Suomen pj-kaudella? Miten seuraavaksi auttaisimme heikompia? Näihin kysymyksiin keskustan työryhmissä haetaan yhdessä vastauksia.

Hallituskumppanimme elävät vaikeita aikoja. Galluphuumassa demarien Rinne taas on lähtenyt laukalle. Hän jakaa miljardeja löyhillä lupauksilla ja uhkaa panna soten uusiksi. Vastuutonta touhua. 

Saattaa olla niin, että vakain tae vastuullisen politiikan jatkolle suomalaisten mielissä on vielä sittenkin Juha Sipilän johtama Keskusta. Siis rohkeasti eteenpäin!

Kimmo Tiilikainen
Asunto-, energia- ja ympäristöministeri