Löytyykö työlle tekijöitä?

24.8.2017 Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat, Uusi Suomi

Kerimäellä toimivan puuelementtitehtaan johtaja sanoi maanantaina, että ammattitaitoisista työntekijöistä on pulaa. Se hidastaa yrityksen kasvua. Tuotteilla olisi menekkiä ripeämminkin.

Imatralla toimiva metallialan yrittäjä kertoi heinäkuussa, että vaikka ammattitaitovaatimukset eivät ole kovin korkeat, ei riittävästi tekijöitä löydy. Toimitusajat venyvät.

Helsinkiläinen isä kertoi ammattikoulussa opiskelevasta pojastaan, jolle tarjottiin vakipaikkaa ravintola-alalta, vaikka opinnot ovat vielä kesken.

Sama tarina toistuu eri puolilla maata. Kun Suomen talous on käännetty viimein nousuun, alkaa työvoimapula rajoittaa monen yrityksen kasvua.

Työttömyysaste painui heinäkuussa jo 7,5 prosenttiin. Ilahduttavasti työttömyys oli alentunut niin nuorilla kuin pitkäaikaistyöttömilläkin. Silti tilastokeskuksen mukaan meillä oli edelleen 207000 työtöntä.

Koska samaan aikaan on sekä työvoimapulaa että runsaasti työttömyyttä, on hallituksen mietittävä keinoja, miten työ ja tekijät kohtaisivat nykyistä paremmin. Tarvitaan lisää koulutusta alanvaihtajille sekä kannusteita ottaa työtä vastaan.

Juuri nyt on hyvät mahdollisuudet saada työtä uudelleen kouluttautumalla. Esimerkiksi mainitsemani kerimäkeläinen firma oli palkannut hiljattain työntekijöitä räätälöidystä koulutuksesta.

Talouden ja työllisyyden kasvu merkitsee, että velaksi eläminen Suomessa lähenee loppuaan. Vielä tarvitaan malttia, mutta talouden saneerauksen jälkeen on aika alkaa miettiä yhteiskuntaa ja kestävää kehitystä edistäviä uudistuksia. Niillä 100-vuotiasta Suomea luotsataan tulevaisuuteen.