Tuleeko lintuja?

29.3.2018 Etelä-Saimaa, Kymen Sanomat, Kouvolan Sanomat, Länsi-Savo ja Itä-Savo

Monet ihmiset odottavat kevättä, kun luonnossa tapahtuu päivittäin uutta. Lintuja seuraaville kevään eteneminen tarkoittaa yhä uusia ja uusia lintuja, jotka ilmestyvät talven jälkeen pesimämaisemiinsa.

Viime päivinä olemme kuulleet huolestuttavia uutisia lintujen hupenemisesta. Ranskassa viljelysmaiden lintujen kannat ovat pudonneet kolmannekseen ja niittykirvinen vähentynyt jopa 70 prosenttia. Hyönteismyrkkyjen käytön myötä hyönteisiä eli ruokaa linnulle on vähemmän.

Myös Suomen peltolinnut ovat taantuneet noin kolmanneksen neljän vuosikymmenen aikana. Olen itsekin kirjannut lintuhavaintoja noin 40 vuoden ajan. Muutoksia lintujen esiintymisessä on paljon.

Suomessa tutuista linnuista selvintä on ollut kottaraisen väheneminen. Kottaraispöntöt jäävät ilman asukkaita, kun karjatilojen määrä on vähentynyt roimasti ja kottaraisten ruoka-apajat eli matalakasvuiset laidunmaat ovat käyneet harvinaisiksi.

Maatalouden tehokkuusvaatimukset ovat vähentäneet myös avo-ojia ja pientareita ja metsäisiä laitumia. Niinpä peltosirkkuja, kiuruja, pensastaskuja tai pikkulepinkäisiä tapaa selvästi entistä harvemmin.

Toisaalta esimerkiksi miltei kadonneet tuulihaukka ja ruisrääkkä ovat tehneet näkyvän ja kuuluvan paluun viljelysmaisemiimme. Ruisrääkkä on hyötynyt kesannoista ja suojavyöhykkeistä, joiden kätköissä se on voinut rauhassa pesiä. Tuulihaukkaa uhanneista ympäristömyrkyistä on päästy aikoja sitten eroon.

Monet lajit myös vain porhaltavat muutollaan Suomen yli tai pysähtyvät hetkeksi levähtämään. Esimerkiksi valkoposkihanhien kanta on kasvanut rajusti ja muuttokäyttäytyminen muuttunut. Kymmenet tuhannet linnut pysähtyvät keväin syksyin viikkokausiksi levähtämään Kaakkois-Suomeen. Paikallisesti ne aiheuttavat jo mittavia menetyksiä viljelijöille. Niinpä korvausjärjestelmää vahingoista aletaan uusia.

Lintuhavaintoja on helppo tallentaa Birdlife Suomen tiira.fi<http://tiira.fi> järjestelmään. Siellä havainnoista on iloa paitsi itselle myös hyötyä lintukantojen seurannalle. Jos et vielä tunne palvelua, kannattaa tutustua. Linturikasta kevättä!

Kimmo Tiilikainen
Asunto-, energia- ja ympäristöministeri