08B_Puurakentaminen_2.jpg

Puurakentaminen

Helsingissä on asuntopula ja asumisen hinta uhkaa karata pilviin erityisesti pienissä asunnoissa ja se iskee varsinkin yksin asuviin. Hallituksessa olemme nopeuttaneet kaavoitusta ja helpottaneet byrokratiaa. Asuntotuotanto on kääntynytkin vahvaan kasvuun. Olemme myös hillinneet eri tavoin vuokrien nostoa valtion tukemassa vuokra-asuntotuotannossa.

Rakentamisen laadusta tai valvonnasta ei saa tinkiä kiireessäkään. On kyse ihmisten kodeista. Myös asukkaiden mielipiteet ja ilmastonäkökulma pitää ottaa huomioon. Haluan olla edistämässä puun käyttöä rakentamisessa. Se on ilmastoteko. Puun kasvaessaan ilmakehästä sitoma hiilidioksidi varastoituu puuhun koko sen käyttöiäksi, jopa vuosisadoiksi.

Eri kyselyissä asukkaat toivovat puun käyttöä huomattavasti lisää kerrostaloihin ja myös näkyviin pintoihin. Puu luo kodikkuutta. Vastataan ihmisten toiveeseen ja tehdään yhdessä Helsingistä puurakentamisen edelläkävijä myös kerrostalotuotannossa.

 
Joukkoliikenne_1.jpg

Joukkoliikenne

Esitin ministerinä, että valtio tulee mukaan Raide-Jokerin rakentamiseen. Näin tapahtui ja Helsingin kaupunki toimi ihailtavan ripeästi asian kanssa. Raide-Jokeri etenee vauhdilla ja parantaa poikittaista joukkoliikennettä ja avaa mahdollisuuden asuntojen rakentamiseen yli 50 000 asukkaalle.

Joukkoliikenteen on oltava houkutteleva vaihtoehto. Raideliikenteen ohella busseja ei pidä unohtaa. Raiteet eivät ulotu kaikkialle, bussin pyörät kääntyvät ja reittejä voi joustavasti muuttaa tarpeiden mukaan.

Myös päästöjen alentamisessa bussiliikenne on avainasemassa. Nopeimmin päästöt alenevat, kun nyt liikenteessä olevat bussit alkavat käyttää uusiutuvaa polttoainetta. Ei tarvita suuria investointeja, vain käyttökulut kasvavat hieman. Sähköbussien kehittäminen on hyvä asia, mutta se tuo ilmastohyötyjä vasta myöhemmin.

 
Hiilikasa_1.jpg

Irti fossiilisesta energiasta

Luulenpa, että aniharva meistä helsinkiläisistä tietää tarkkaan, millä kotimme lämmitetään. Siispä kerrataan. Helsingissä kaukolämpö tuotetaan yhä 90 prosenttisesti fossiilisilla polttoaineilla. Vertailun vuoksi, Tukholmassa 90 prosenttisesti uusiutuvilla.

Olin neuvottelemassa Pariisin ilmastosopimusta. Tarvitsemme nopeita päästövähennyksiä. Fossiilisesta energiasta on päästävä eroon. Kaupungit ovat avainasemassa, niin myös Helsinki.

Mitä luulet, vähenikö hiilen poltto kaupungissamme viime vuonna? Ei vähentynyt. Se lisääntyi. Kun puhun asiasta, Helsingin valtapoliitikot ovat kiusaantuneita ja selittävät, että Hanasaaren voimala suljetaan 2024. Seitsemän vuotta on pitkä aika. Siihen saakkako vain lisätään hiilen polttoa? On toimittava nopeammin.

Ja entä toinen hiilivoimala Salmisaari? En halua, että Helsinki on viimeinen kaupunki Suomessa, jota lämmitetään hiilellä. Haluan, että kotimme lämmitetään uusiutuvilla. Lastemme tulevaisuuden vuoksi toivon, että sinäkin haluat niin.